maanantai 8. heinäkuuta 2013

Kapteeni käskee


Monelle on varmasti lapsuudesta tuttu leikki kapteeni käskee? Jos kapteeni käskee tapahtuu ja jos kapteeni ei käske, niin mitään ei tapahdu. Tätä leikkiä on hyvä muistella koirien kanssa toimiessa.

Harvemmin puutun toisten koiranomistajien koiran kanssa toimimiseen, jos omistaja itse ei kysy neuvoja. Tänään oli kuitenkin sellainen tilanne, että koin paremmaksi puuttua tilanteeseen. Odoteltiin lasten kanssa kirkon pihalla konfirmaation päättymistä ja kirkon portaille nousi nainen amstaffinsa kanssa. Koira veti ja nainen kulki perässä. Lapset kiinnostuivat koirasta ja nainen antoi epävarmasti käyttäytyvän koiran tulla lasten lähelle. Nainen tohotti ja selitti ja koira haukahteli, kun ei tiennyt miten olla lasten lähettyvillä. Joku pihalla olleista vanhemmista oli vielä aikeissa viedä yksivuotiaan lapsensa koiran äärelle koiraa katsomaan, niin että nosti lasta koiraa kohti. Oh no tunsin minä, enkä voinut olla puuttumatta. 

Onneksi omistaja ymmärsi, että hänen koiransa ei tuntenut oloaan varmaksi ja vei koiran kauemmaksi. Pienen pojan isä ymmärsi myös, että koira on hermostunut. Nuori koira tuntui olevan epävarmoissa käsissä, mutta ehkä sain edes yhden ajatuksen siemenen kylvettyä, kun kerroin, että on aina parempi lukea tilannetta, eikä antaa koiran mennä edellä ihmisten luo. Huoh, onneksi tilanne ratkesi mukavasti juttelemalla, eikä mitään päässyt sattumaan.

Kultainen sääntö koirien kanssa siis on, että omistajan kapteenina - laumanjohtajana - on tehtävä päätökset ei koiran. Kaikkien ihmisten on puolestaan muistettava, että koiran luo ei koskaan sovi sännätä, vaan koira on aina kutsuttava luo - jos koira on rauhallinen ja jos omistaja on antanut siihen luvan. Meillä ihmisillä on oma henkilökohtainen tilamme ja niin on koirillakin. Kummankin tulee kunnioittaa toistaan. Tästä tulen muistuttamaan hautaan asti ihmisiä, sillä näin toimiessa taataan sekä koiran että ihmisten turvallisuus. 

Mielestäni on hienoa, että vanhemmat haluavat tehdä koirat lapsilleen tutuiksi. Luulenpa myös, että kirkon pihalle ilmestynyt nainen olisi halunnut koiransa tulevan vuorostaan tutuksi lasten kanssa. Kuten olen kirjoittanut aikaisemminkin, koirat ja lapset voivat olla ylimpiä ystäviä keskenään. Pelisääntöjen pitää kuitenkin olla kaikille selvät ja tässä äärimmäisen tärkeää on omistajan koiran lukutaito. 



Ps. Mainitsin koiran rodun, mutta rotu ei mielestäni suoraan tee koirasta vaarallista, vaan se miten omistaja toimii koiran kanssa. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti