tiistai 25. syyskuuta 2012

Ruoka ei ole leikinasia!

 Monesti kuulee sanottavan, että koira kunnioittaa omistajaansa, jos se antaa viedä  kesken syömisen ruokakupin pois. Mieti, jos tämä sama tehtäisiin sinulle? Antaisitko viedä lautasen pois? En tiedä mistä moinen uskomus on tullut, sillä ruuan kanssa ei ole koiran kanssa leikkimistä. Ruoka on yksi olennainen tekijä kommunikoitaessa koiran kanssa ja osoitettaessa koiralle laumanjohtajuutta. Me ihmiset voimme astella jääkaapille, mutta koira ei tiedä koska se saa ruokansa, joten ruoka on hyvin tärkeä elementti koirille. Ruuan saatavuushan takaa elossapysymisen!

Nuorin koirani Elmo kasvattaa vielä massaa ympärilleen ja söisi kaikki mitä vain annetaan. Kuten olen kirjoittanut aikaisemmissa teksteissä, on Elmolla ollut myös ongelmia ruuansulatuksen kanssa ja vajausta B12-vitamiinista. Nämä seikat tekevät ruuasta entistä tärkeämmän Elmolle.

Tänään Elmo esitti ruuan äärellä suuren kysymyksen, mutta onneksi tiesin miten toimia sen kanssa. Hain koirat aitauksesta sisälle ja otin ruuat sulamaan koirille. Molemmat koirat kärkkyivät ruokaa nälissään, mutta aloin valmistaa ruokaa sitten kun olin muut hommat hoitanut - silloin kun minulle sopi. Kun aloin valmistella ruokaa niin koirat tulivat heti äärelle, joten niitä ei tarvinnut huudella paikalle. Laitoin ruuat kulhoon ja siirryin hetkeksi pois työpöydän äärestä hakeakseni talouspaperia. Elmo siirtyi kulhojen luo ja alkoi murista Roosalle osoittaen, että ruuat ovat hänen.

Ei ei, ajattelin minä ja osoitin puolestani Elmolle, että ruuat ovat vielä minun ja kumpikaan koira ei saa niihin vielä koskea. Olenhan laumanjohtaja! Siirsin Elmon tyynesti ilman puheita tai katseita koiraportin toiselle puolelle. Laitoin ruuat valmiiksi, otin keksin palan, söin sen ja annoin ruuan Roosalle ja lähdin pois, että Roosa sai syödä rauhassa. Vahvistaakseni asemaani laumanjohtajana käytin eleruokintaa. Viestini etenkin Elmolle oli hyvin selkeä: minä syön ensin ja sitten vasta on teidän vuoro. Elmolle annoin ruuan portin toisella puolella ja tein myös sille eleruokinnan. Nautin keksin palastani ja Elmolle meni perille, että se saa ruokansa kun on rauhoittunut. Hienosti nuorimies rauhoittuikin istumaan vierelleni. Kun koirat olivat syöneet, poimin kulhot pois. Koko tänä aikana käytin ainoastaan hiljaisia signaaleja ja koirat rauhoittuivat nopeasti.




tiistai 18. syyskuuta 2012

Amichien Bonding -kurssi Tukholmassa


FOUNDATION COURSE in AMICHIEN©BONDING, SWEDEN

Aika: 3.-4. marraskuuta 2012
Paikka: Tukholma (Täby)

Kouluttaja: Mervi Kärki (Highly Recommended Dog Listener) sekä Jan Fennellin tytär Ellie Rawlings

Kurssikieli: Englanti

Hinta: SEK 5.800,- (sis. alv)


Ilmoittautumiset:  Mervi Kärki +46-709-78 61 00, hundinspiration@gmail.com. Yhteydenotot englanniksi tai ruotsiksi. Katso myös www.hundinspiration.se.

Huom. Ennen kurssille ilmoittautumista tulee osallistujien lukea Jan Fennellin ensimmäinen kirja Kuuntelen Koiraani.

Paikallinen yhteyshenkilö: Koirakuuntelija Maarit Kallio, koirakouluroo@gmail.com

Lisätietoa kurssista myös Jan Fennellin sivuilla www.janfennellthedoglistener.com

AMICHIEN BONDING
Jan Fennellin koulutusmenetelmässä avaintekijänä on lempeä ja johdonmukainen laumanjohtajuus – sen saavuttaminen ja säilyttäminen joka tilanteessa. Menetelmä perustuu siihen, että kommunikoit koiran kanssa sen omalla kielellä, koiran kielellä, ja näin voit luoda hyvä luottamukseen perustuva suhde koirasi kanssa. Menetelmässä ei käytetä mitään pakkokeinoja tai rangaistuksia vaan koiralle luontaisia ja positiivisia tapoja omaksua uusia asioita. Amichien Bonding sopii kaikenlaisille koirille, niin tavallisille kotikoirille kuin aktiiviharrastajillekin, sekä opas-, pelastus-, vartio- tai poliisikoirillekin.

KURSSIN KUVAUS
Tämän peruskurssin tavoitteena on luoda osallistujille syvällinen ymmärrys koiran käyttäytymisestä. Saat kurssilta myös käytännön työkaluja, joilla onnistut muuttamaan koiran käyttäytymistä positiivisesti ja joiden avulla koira haluaa työskennellä kanssasi omasta vapaasta tahdostaan, ilman pakkoa tai voimakeinoja.

Kurssilla käsitellään koiran psykologiaa, käyttäytymismalleja, vaistoja ja arvoja. Opit kuinka em. asioiden sisäistäminen auttaa sinua muuttamaan koiran ongelmakäyttäytymistä koiraa kunnioittavalla tavalla. Kaikki Amichien Bondingin osa-alueet esitellään havainnollisesti ja löydetään käytännön esimerkkien ja keskustelun avulla ratkaisuja yleisimpiin koiraongelmiin. Kurssi on hyödyllinen kaikille koiranomistajille ja koirien kanssa työtä tekeville ammattilaisille. Saat todistuksen kurssin suorittamisesta - ja ennen kaikkea opit arvostamaan ihmisen parasta ystävää ihan uudella tavalla!

PS. Jos olet kiinnostunut syventämään taitojasi peruskurssin jälkeen, voit osallistua myöhemmin jatkokurssille (Advanced Course), jonka jälkeen sinulla on mahdollisuus tulla sertifioiduksi Koirakuuntelijaksi ja voit käyttää oppimiasi taitoja monissa eri ammateissa: koirahoitolassa, kennelissä, eläinlääkäriasemalla, eläinkaupassa, kotikonsultaatioissa jne.  




tiistai 4. syyskuuta 2012

Eroon eroahdistuksesta

Hankimme toisen koiramme Elmon pari vuotta sitten. Jännitimme miten saamme koirat sopeutumaan toisiinsa, sillä Roosalle toisten koirien kohtaaminen on haasteellista. Päätimme kuitenkin, että Elmo tulee osaksi omaa laumaamme ja Amichien Bonding -signaaleja käyttämällä osoitamme, että me huolehdimme myös uudesta laumanjäsenestä. Alku jännitysten (lähinnä itse jännitimme!) kaikki alkoi sujua todella hienosti. Elmo olisi halunnut olla Roosan kyljessä ja hakea Roosasta turvaa, mutta Roosa ilmoitti rouvamaisella murahduksellaan, että iholle ei ole tulemista jos hän ei itse niin halua. Hiljalleen Roosa kuitenkin alkoi suopua ja koirat alkoivat makoilla lähempänä toisiaan ja haastamaan toisiaan leikkiin. Pystyimme myös jättämään koirat kahden kesken ilman pelkoa, että ne tekisivät toisilleen jotakin. Isoksi ongelmaksi kuitenkin muodostui jättää koirat työpäivän ajaksi kahdestaan kotiin.

Roosa otti paineita Elmo-pennun kanssa kahdestaan jäämisestä ja koki eroahdistusta, vaikka Roosan oli pystynyt jättämään ennen Elmoa ongelmitta kotiin. Elmo taas kaikessa pentumaisuudessaan iski terävät naskalihampaansa mihin milloinkin ja koki myös eroahdistusta, koska vanhempikin koira oli ahdistunut yksinolosta. Elmo kasvoi kokoa ja samoin tuhot, jotka odottivat kotona. Kotoa ei ollut kiva lähteä, eikä kotiin ollut kiva tulla, koska siellä odotti aina jotakin siivottavaa.

Mikä tahansa muutos saattaa vaikuttaa koiran käytökseen. Onneksi tiedostimme tämän ja päätimme näyttää koirille entistä selvemmin, että me pidämme huolta laumasta Amichien Bonding -signaaleja käyttäen. Kiinnittimme huomiota Amichien Bonding -metodin neljään avainalueeseen ja niistä erityisesti jälleennäkemiseen. Teimme elelähtöjä eli piipahdimme korkeintaan ulko-oven takana ja tulimme takaisin ennen kuin koirat kävivät kierroksia. Emme ottaneet koiriin konktakia lähtiessä emmekä tullessa. Ei puhelua, ei katseita koiriin. Sama juttu, kun lähdimme oikeasti hetkeksi aikaa pois kotoa. Tarkistimme myös omaa pulssiamme yrittäen olla mahdollisimman rauhallisia, kun teimme lähtöä. Kotiin tultaessa emme toruneet koiria tuhoista, vaikka kuinka olisi harmittanut ja itkettänyt sulloa jälleen kerran sohvan vanutäytteitä rikkinäisten tyynyjen sisuksiin.

Tämä tuntui aika ajoin järjettömältä, mutta uskoimme siihen mitä teimme. Voin vakuuttaa, että tuo kaikki on ollut vaivan arvoista! Nykyään voimme jättää koirat hyvillä mielin kotiin ilman pelkoa, että taas ne ovat tuhonneet jotakin. Koirat saattavat ulvahtaa peräämme, mutta emme kiinnitä siihen mitään huomiota. Näin osoitamme, että kaikki on kunnossa vaikka olemmekin hetken poissa. Koirat myös rauhoittuvat nopeasti, kun tulemme kotiin. Emme edelleenkään kiinnitä niihin mitään huomiota kotiin tultaessa. Yhteiset rapsutushetket ovat sitten vähän myöhemmin, kun me itse niin haluamme. Tämä sopii hyvin koirille, sillä näin niiltä pysyy poissa paineet pitää laumasta huolta.